ARhus presenteert eerste verticale vouwwand van België

Roeselaarse kenniscentrum ARhus pakte eind vorig jaar uit met een opmerkelijke nieuwigheid: een verticaal inklapbare glazen vouwwand. Funktie & Dekoratie Systems (FDS) uit Drongen, lid van de Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers plaatste de zogenaamde ‘Skyfold’, een primeur voor ons land.

In het ARhus, het nieuwe Albrecht Rodenbach open kenniscentrum in Roeselare, werd een tussenverdieping vlakbij de ingang omgevormd tot een polyvalente ruimte: de ARgora-conferentiezaal. De 350m³ grote ruimte biedt plaats aan 180 aanwezigen en kan voor tal van activiteiten gebruikt worden: van traditionele lezingen, over workshops, tot optredens. Er zijn verschillende voorzieningen aangebracht die het mogelijk maken om het gebouw in verschillende kleinere delen op te splitsen, in functie van de activiteit die er op dat ogenblik plaatsvindt.

Om de conferentiezaal af te schermen van de inkomhal, greep men naar een creatieve oplossing: een verticaal inklapbare vouwwand die onzichtbaar weggewerkt zit in het plafond, een primeur voor België. Het voordeel hiervan? Dankzij deze wand kan men de ARgora-conferentiezaal zowel als een open ruimte als gesloten zaal gebruiken. De wand is bovendien geluidswerend, zodat de aanwezigen in de zaal geen hinder ondervinden van het geroezemoes in de inkomhal wanneer de wand uitgevouwd is.

Multifunctionele vouwwand

“Er waren verschillende redenen waarom de mensen van ARhus voor dit systeem kozen”, vertelt Alain Ronse van FDS. “Men zocht een mobiele wand die elektrisch kon bediend worden, geluiddempend was en die automatisch zou wegschuiven bij brand, zodat de luchtcirculatie verzekerd blijft en het rookafzuigsysteem zijn werk kan doen. De bouwheer en architect overwogen verschillende opties, tot hun oog op de Skyfold viel. Dat is een Canadees systeem van vouwwanden dat aan al deze eigenschappen voldoet. Er was nog nooit eerder een Skyfold-wand geplaatst in België, en dus hebben wij met FDS het Canadese moederbedrijf gecontacteerd. Zo ging de bal aan het rollen”.

Skyfold beschikt over verschillende soorten wanden die allen verticaal inklapbaar zijn. Het systeem biedt enkele voordelen ten opzichte van de traditionele mobiele wanden. Eerst en vooral is er de snelheid: in enkele minuten is de wand opgesteld of ingeklapt. Aangezien de opgeklapte wand onzichtbaar in het plafond dichtplooit, gaat er geen opslagruimte verloren wanneer de wand niet gebruikt wordt. Bovendien hoeft meen geen wanden te verslepen en daardoor is men ook verzekerd dat de gloednieuwe parketvloer (meer daarover in Parket/Parquet van mei 2017, nvdr.) niet beschadigd raakt. Daarnaast zijn de Skyfold-wanden veel lichter dan de traditionele mobiele wanden en vergen ze nauwelijks onderhoud.

Voor elk wat wils

De Skyfold-wanden zijn verkrijgbaar in verschillende soorten afwerkingen: metaal, vinyl, fineer… Er zijn drie lijnen in het Skyfold-productgamma. De wanden uit de Classic-serie vouwen op als een harmonica, de wanden van de Zenith-reeks zijn gelijkaardig, maar de onderste elementen kunnen ook verticaal bewegen, hierdoor kan de ruimte voor- en achter de wand optimaal benut worden. De Mirage-serie, tot slot, bestaat uit een aluminium frame met glas en plexiglas, waardoor een transparante vouwwand ontstaat. Voor het ARhus koos men voor deze laatste optie.

“Transparantie loopt als een rode draad doorheen het volledige ARhus”, legt Alain Ronse uit. “Vroeger was dit een monolithisch bankgebouw, maar bij de renovatie heeft men alle buitenwanden gestript en vervangen door glaswerk. Zo ontstaat een transparant gebouw en kan je van buiten perfect zien wat er binnenin het ARhus gebeurt. De bouwheer en de architect wilden deze transparantie ook doortrekken naar de conferentiezaal. Wanneer de wand naar beneden is, wordt het geluid wel tegengehouden, maar je kan nog steeds van binnen naar buiten kijken en omgekeerd”.

Toekomst

Bij de Drongense aannemer FDS, een specialist in mobiele wanden en zonwering, geloven ze sterk in de mogelijkheden van de Skyfold. “Vandaar dat wij sinds vorig jaar ook verdeler zijn voor Skyfold in België”, licht Alain Ronse toe. “We geloven sterk in dit product, dat een decoratieve waarde, goede akoestische eigenschappen en functionaliteit combineert. Het systeem is bovendien geschikt voor elk type gebouw. We kunnen verticaal inklapbare wanden tot 11 meter hoog maken en de breedte is evenmin een beperkende factor. We zijn ervan overtuigd dat dit voor veel multifuctionele ruimtes een interessante optie kan zijn”.

 

Skyfold in het ARhus:

Aannemer: FDS

Architect: Jo Baeke – B2Ai Architecten

Deel het project