CSB bouwt farma-site in Temse via BIM

Afgelopen maand rondde Cleanroom Systems Belgium (CSB). het Medipack-project in Temse af. CBS bouwde er een nieuwe farma-site van 5.000 m². De cleanroom – het stofvrije hart van dit project – wordt meteen één van de grootsten in Vlaanderen. Medipack is een technisch huzarenstuk om drie redenen: de design & build-aanpak, de snelle doorlooptijd en de energie- en kostenefficiëntie.

‘Tover ons terrein in Temse binnen het jaar om tot een volwaardige farma-site van 5.000 m², inclusief 1.750 m² cleanrooms en bijhorende opslagruimtes, sanitaire voorzieningen en kantoorruimtes.’ Zo luidde de opdracht van maatwerkbedrijf (zoals de vroegere beschutte werkplaatsen tegenwoordig heten) Wase Werkplaats voor cleanroomspecialist CSB. Cleanroom Systems Belgium, of kortweg CSB is een subdivisie van Group Jansen die cleanrooms ontwikkelt voor de zorgsector en de industrie (biologie, farmaceutica, chemie, logistiek, micro-electronica, voeding, verpakking…).

Het Oost-Vlaamse maatwerkbedrijf trok 6 miljoen euro uit voor dit gigantische project. Vandaag, amper 11 maanden later, legt CSB de laatste hand aan het Medipack-project.

Cleanrooms?

Wase Werkplaats is een maatwerkbedrijf, actief in de sociale economie. Het biedt onder andere activiteiten aan voor de farmaceutische industrie. Dat moet uiteraard gebeuren in een stofvrije omgeving, een zogenaamde cleanroom. Een 200-tal medewerkers van Wase Werkplaats zullen binnenkort hun intrek nemen in de gloed nieuwe cleanrooms. Ze zullen er onder andere farmaceutische producten labelen, medicatie secundair verpakken (bv. bijsluiters toevoegen), spuiten monteren en controletaken uitvoeren.

De hoogtechnologische cleanrooms zijn nodig om de strenge wereldwijde kwaliteits- en hygiënenormen te behalen. Meer zelfs, de cleanroom in Temse gaan zelfs als een strapje verder. De Wase Werkplaats is namelijk al klaar voor de zogenaamde ‘serialisatie’ van geneesmiddelen. Deze Europese wetgeving treedt pas vanaf 9 februari 2019 in werking. Ze schrijft voor dat alle voorschriftplichtige geneesmiddelen voor menselijk gebruik moeten verzegeld worden en voorzien van een unieke identificatiecode. Dat maakt het mogelijk om van elke verpakking de authenticiteit en de herkomst te controleren.

Drievoudig technisch huzarenstuk

De oplevering van deze cleanrooms was een echt huzarenstuk.

“Ten eerste is dit een zogenaamd ‘design & build project’. We volgden het project op van technisch ontwerp tot techniek, bouwkunde en validatie, wat hoogst zelden voorkomt in de sector”, zo steekt Eric Vanhees (directeur CSB) van wal. “Om het bouwkundig en technisch aspect op elkaar af te stemmen, hielden we van in het begin rekening met het toekomstige aantal werknemers in een cleanroom, de ISO-klasse en de personeels- en goederenstromen. De keuze van een type wand, plafond, vloer of deur heeft namelijk dadelijk een impact op de stofemissie, temperatuur, vochtigheid,… in een ruimte.”

Daarnaast springt ook de extreem korte doorlooptijd in het oog. “Dat was enkel mogelijk met behulp van Building Information Modeling (BIM). In BIM teken je alle technieken in één digitaal systeem, en becijfert dat systeem vervolgens bij elke wijziging automatisch het effect op de andere technieken. Zo wisten we de foutenmarge op de werf tot een minimum te herleiden en konden we veel sneller werken dan bij de traditionele methodes.”

 

Verder is Medipack een energie- en kostenefficiënt project. “Een speciale warmtepomp – met twee buffervaten – recupereert de warmte. Daarnaast is er automatisatie op vlak van elektriciteit en sturing, overal LED-verlichting en slimme sturing op het vlak van HVAC (verwarming, ventilatie en air conditioning),” zo besluit Vanhees.

Deel het project