Op 10 maart werd De Krook, de nieuwe Gentse stadsbibliotheek geopend. Het gebouw ziet er niet alleen schitterend uit langs de buitenkant, ook de binnenafwerking is een lust voor het oog. Bij Potteau Labo, de Kortrijkse interieurspecialist die instond voor het meubilair, zijn ze dan ook bijzonder tevreden met het eindresultaat.
“Potteau Labo heeft heel veel ervaring met de afwerking van laboratoria en ziekenhuizen. Op het vlak van laboratoriuminrichting zijn we zelfs de marktleider in België”, vertelt operationeel verantwoordelijke Bram Clinckemaillie. “Toch vormen de werken in laboratoria slechts een derde van ons totaal aantal opdrachten. We doen daarnaast ook heel veel interieurafwerking voor andere projecten, zoals overheidsgebouwen, musea en hotels. En daarbij is de knowhow die we opgedaan hebben via onze ervaringen met laboratoria een onmiskenbare troef. Niet alleen zijn we gewoon om met heel veel verschillende soorten materialen te werken, we weten ook perfect hoe we alle technieken al op voorhand in onze meubels moeten installeren. Dat is namelijk een standaard praktijk bij laboratoriummeubilair. Bovendien maken we hier enkel maatwerk. Standaardproducten leveren we hier niet”.
Het maakt dat Potteau Labo voor heel wat prestigieuze projecten gevraagd wordt. Zo mocht het recent nog de interieurafwerking verzorgen van de Résidence Palace, het Brusselse gebouwencomplex waar de Europese Raad in is ondergebracht.
Bibliotheekmeubilair
Potteau Labo was hoofdaannemer voor de binnenafwerking van De Krook. “Traditioneel zou je verwachten dat dit het schilderwerk, de plafonds en tussenmuren omvat, maar dat was hier niet het geval”, legt Bram Clinckemaillie uit. “We moesten enkel het op maak gemaakte meubilair vervaardigen. Zo hebben we onder andere de grote balies aan de ingang van het gebouw gemaakt, de uitleenbalies voor de mensen die zelf hun boeken inscannen, maar ook de zes grote leestafels, een tachtigtal hoge leestafeltjes en zeventig lage bijzettafeltjes. De meeste meubelstukken zijn vervaardigd uit 6 mm dik staal. De burelen vormden een uitzondering. Die bestaan uit verschillende materiaalsoorten, met bovenop een houten tafelblad. De robuuste balies aan de inkom zijn wel volledig uit staal opgetrokken. Ze bestaan uit één stuk en alle aansluitingen voor elektriciteit en internet hebben we al in het atelier reeds ingebouwd. De boekenrekken en het overige meubilair, zoals de zeteltjes, hebben wij niet gemaakt. Die werden aangeleverd door andere onderaannemers”.
Flexibiliteit en snelheid
De Krook vormt een oase van rust binnen het bruisende centrum van Gent. Wie de stille leeszalen binnenstapt, kan nauwelijks vermoeden hoe hectisch het er tijdens de afwerking van het gebouw aan toeging.
Projectleider Mario Schreel: “De aanbesteding voor het project werd in april 2016 uitgeschreven. Pas in augustus wisten we dat Potteau Labo de opdracht had binnengehaald. De voorziene opleveringsdatum was 1O januari 2017. Ik hoef dus niet te vertellen dat het een echte race tegen de klok was. Gelukkig zijn we als bedrijf heel flexibel en zijn we het gewoon om op heel korte termijn dergelijke projecten tot een goed einde te brengen. Van zodra we wisten dat wij gekozen waren als hoofdaannemer voor de binnenafwerking, ben ik met de architect rond de tafel gaan zitten. Het kwam erop aan om de plannen en ideeën van de architect zo goed mogelijk om te zetten in praktisch realiseerbare ontwerpen. Dat verliep volledig in samenspraak met de architect. Hij kwam bij ons aankloppen met praktische vragen: ‘Hoeveel kan je staal plooien? Welke diktes zijn nodig om de stevigheid te garanderen?’. Samen hebben we dan realiseerbare modellen uitgetekend”.
Oog voor detail
De schrijnwerkers Van Potteau Labo gingen vervolgens de plannen aan de slag in het atelier van Potteau Labo in Heule. “We wilden absoluut vermijden dat we op de werf nog aan onze meubels moesten werken”, legt Mario Schreel uit. “Daarom is alles in het atelier zo goed mogelijk afgewerkt. Ook hebben we op voorhand alle aansluitingen voor technieken grondig getest, zodat we wisten dat alles in orde was voor de elektriciens die na ons aan de beurt waren. Vervolgens gingen de meubels naar onze poederlak-installatie en daarna zo snel mogelijk de vrachtwagen op, richting werf. Sommige stukken, zoals de massieve balies wogen meer dan 300 kg. Het was dus geen eenvoudige opdracht om ze ter plaatse te krijgen. Te meer omdat we op de site enkel de goederenlift konden gebruiken om de balies naar de juiste verdieping te krijgen. Bovendien was het vast tapijt al geplaatst in het gebouw. We moesten dus erg omzichtig te werk gaan”.
De installatie van het meubilair werd ook minutieus opgevolgd door de architect, die het hele proces van dichtbij opvolgde. “Een bijzonder precies man, die oog heeft voor het kleinste detail”, vervolgt Schreel. “Alle meubels moesten tot op de millimeter juist staan. Zelfs het aanbrengen van de houders voor de wc-rollen heeft hij nauwgezet gevolgd. Gelukkig waren onze meubels tot in het kleinste detail afgewerkt zoals op de plannen. We hebben alles dus probleemloos kunnen plaatsen. Eind november zijn we begonnen met de installatie van de eerste meubels en op tien januari was alles klaar. Als je ziet dat we dit hele project op minder dan een half jaar hebben afgewerkt, dan kan je niet anders dan van een huzarenstukje spreken, op zowel operationeel als logistiek vlak!”
- Architecten: THV Coussée & Goris architecten / RCR Arquitectes
- Bouwheer: CVBA Waalse Krook
- Projectmanagement: ARES-ADVISERS
Potteau-Labo startte in de jaren ’50 als meubelmakerij ‘Gerard Potteau en Zonen’. Al vanaf 1955 legde de onderneming zich specifiek toe op het ontwerpen en produceren van laboratoriummeubilair. Later werden de activiteiten gediversifieerd met een eigen dochterbedrijf voor metalen deuromlijstingen en via de overname van een onderdeel van de Kunstwerkstede Gebroeders De Coene, dat technische binnendeuren maakt. Vandaag telt de groep Potteau 240 medewerkers en realiseert ze een geconsolideerde omzet van zo’n 35 miljoen euro. Het is een 100% familiebedrijf waar intussen de vierde generatie mee de onderneming leidt. |