Eandis maakt zich klaar voor ‘het nieuwe werken’

‘Het nieuwe werken’ raakt in meer en meer bedrijven ingeburgerd. Ook distributienetbeheerder Eandis wil zijn werknemers stimuleren om plaatsonafhankelijk samen te werken. Naast een intensief en langdurig verandertraject samen met alle medewerkers, kunnen ook een aangepaste vormgeving en interieur een positieve bijdrage leveren aan dit verhaal. Aksis interieur en afwerking, lid van de Confederatie Bouw – Vlaamse schrijnwerkers, kreeg de opdracht om twee nieuwe vleugels in Merelbeke en Melle een nieuwe look te geven.

Kantoor aangepast aan activiteiten

“Eandis wilde niet alleen dat de nieuwe kantoren er goed uit zouden zien, vertelt Eric Volckaert van Aksis, “ze moesten vooral ook functioneel zijn. Voor het kantoor in Melle, werden we gevraagd om de inrichting te verzorgen van een landschapskantoor voor 150 werknemers”.

Eandis wil dat de kantooromgeving de werknemers ondersteunt bij hun werk. Aan een vergaderruimte worden namelijk andere eisen gesteld dan aan werkplaatsen waar de werknemers geconcentreerd willen werken. En mensen die veel telefoongesprekken voeren, mogen hun collega’s niet storen. Elke taak vraagt dus om een aangepaste werkplek. De verschillende activiteiten bij Eandis werden geanalyseerd en voor iedere cluster van activiteiten wilde Eandis een aangepaste ruimte. Dat moest niet alleen de productiviteit verhogen, maar tegelijk ook de werkomgeving aantrekkelijker maken voor de werknemers.

Eric Volckaert: “We hebben op verschillende plaatsen in het landschapskantoor kleine scheidingswanden aangebracht om de grote ruimte op te delen in verschillende geluidszones. Bijkomend voordeel is dat de scheidingswanden tegelijk ook dienst doen als akoestische afscheidingen. In een landschapskantoor vormt lawaaihinder immers een van de grootste bronnen van ergernis. Verder hebben we nog enkele afgesloten cabines geplaatst waar werknemers kunnen vergaderen of telefoneren, zonder dat ze hun collega’s storen”.

Verbindende tafel

Het pronkstuk van het kantoor in Melle is een 15 meter lange statafel. De Eandis-werknemers kunnen de 1,5 meter hoge tafel gebruiken om te overleggen, documenten door te nemen, of om rechtopstaand aan de laptop te werken. Wat de tafel zo uniek maakt, is het feit dat ze dwars door twee ruimtes loopt. De ene zijde bevindt zich in het vergadergedeelte van het landschapskantoor. De andere helft staat in het aangrenzende atrium. Tussen beide kamers zit een grote glazen scheidingswand. Zo lijkt het alsof de meterslange tafel dwars door de wand loopt.

“In werkelijkheid gaat het natuurlijk om een tafel uit twee stukken”, licht Eric Volckaert toe. “De twee helften zijn langs beide zijden van de glazen wand geplaatst, op exact dezelfde hoogte. Zo ontstaat de illusie dat het om één gigantische tafel gaat”.

Voor het tafelblad gebruikte Aksis een solid surface van Corian. Het metalen onderstel van de tafel werd in het atelier van Aksis gelast en via een tussenstop in een lakkerij naar de werf gebracht, waar het geheel in elkaar geplaatst werd.

Creativiteit en overleg

Hoewel Eandis koos voor moderne designs, voelt het landschapskantoor in Melle nog steeds aan als een vertrouwde kantooromgeving. Heel anders gaat het eraan toe in het proefproject in het nabijgelegen Merelbeke. Daar kreeg een grote zaal van het departement informatica een volledige makeover. Eandis wil via de inrichting van de zaal de creativiteit en de samenwerking van de werknemers stimuleren. In de ruimte komen overal aardste kleuren en natuurlijke materialen terug (inclusief een wand uit natuurmos!), die sterk contrasteren met de industriële look van de ruimte zelf en de zichtbaar aanwezige technieken.

Vier zones

Hoewel de zaal één groot geheel vormt, bestaat ze toch uit vier verschillende gedeelten. In de inkom bouwde Aksis een soort van houten blokhut Dit gedeelte, de zogenaamde ‘Cabane’, kan dienstdoen als koffiekamer of vergaderruimte. De houten latten scheiden de tafel gedeeltelijk af van de rest van de zaal. Door het ontbreken van een voor- of achterwand, blijft het tegelijk een open geheel.

Net naast de Cabane bevindt zich het ‘Salon’. Hier kunnen kleine groepjes zich afzonderen om een bespreking of een presentatie te houden. Pronkstuk van het Salon is de wand met levend mos. Er werd gekozen voor een Scandinavisch mos dat volgens de verwachtingen zeven jaar moet blijven leven, terwijl het nauwelijks onderhoud vergt! Een akoestische afscherming sluit het Salon gedeeltelijk af van de rest van de zaal, maar ook hier werd gekozen om het gevoel van openheid te bewaren.

Het Salon loopt over in de grootste en centrale zone van de zaal: de ‘Dynamic area’. Hier liggen een aantal zitkussens in verschillende vormen en maten. Wie hier wil samenzitten met collega’s, kan de kussens schikken naar eigen goeddunken. Alle opstellingen zijn mogelijk en de Eandis-werknemers kunnen er hun creativiteit volledig op botvieren.

Ook in het laatste gedeelte, de ‘Tribune’, is er ruimte voor creativiteit en individuele inbreng. De tribune is opgebouwd uit tientallen kubussen, die niet alleen elk afzonderlijk kunnen gebruikt worden als opslagruimte. Wie dat wil, kan met de kubussen de tribune aanpassen of een volledig nieuwe constructie vormen. Dit gedeelte van de zaal is vooral bedoeld om presentaties of uiteenzettingen te geven. Naast een flatscreentelevisie, zijn er ook afwasbare wanden die dienst doen als whiteboard.

Het kantoor van de toekomst?

Nieuwe manieren van werken vragen om een aangepaste werkomgeving. Hoe onze kantoren er over enkele decennia zullen uitzien, is momenteel nog een vraagteken, maar Eandis en Aksis tonen met dit project duidelijk aan dat de mogelijkheden onbegrensd zijn.

Deel het project

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin